Inteligencia lingüística/RECURSOS

 

 

Què és la intel·ligència lingüística?

És la capacitat que tenen els vostres fills per utilitzar les paraules de manera correcta a l'hora de parlar o escriure, així com la capacitat que tenen per comprendre i explicar allò que han llegit o escoltat.
  Com puc saber si el meu fill té especialment desenvolupada la intel·ligència lingüística?
En general els nens i nenes que tenen especialment desenvolupada la intel·ligència lingüística, de ben petits els agrada molt parlar i explicar-se, i més tard mostren també interès per la lectura i l'escriptura, per inventar històries, per comunicar idees, per crear jocs de paraules, o fins i tot per la resolució de mots encreuats. Observeu també si tenen facilitat per aprendre idiomes.
  Com puc desenvolupar la intel·ligència lingüística en el meu fill?
Per als nens petits, una de les millors maneres d'estimular el desenvolupament de les seves capacitats lingüístiques és a través dels jocs verbals, com el "veig veig", les endevinalles o els embarbussaments.
Si els vostres fills ja han après a llegir i escriure, podeu jugar amb aquells jocs de taula que inclouen l'ús del llenguatge, com els dòminos d'idees, jocs amb preguntes, jocs de confegir paraules o frases, puzles amb abecedaris o frases... També els jocs de paraules, mots encreuats, autodefinits, “el penjat” o les sopes de lletres són una eina lúdica que trobem en diaris i revistes i que els ajuda a desenvolupar la memòria i progressar en la lectura i escriptura.
Altres activitats que podeu fomentar en els vostres fills són les lectures en veu alta, dialogar o conversar sobre temes de l'escola, escriure històries inventades, llegir i aprendre poemes.
Podeu ajudar-los a buscar informació en llibres, diccionaris, enciclopèdies i utilitzar processadors de textos. També podeu promoure l'hàbit lector: llegint de deu a vint minuts cada dia amb els vostres fills quan són petits, tenint a casa els llibres del seu interès, disposar d'un lloc a casa per llegir, fent activitats al voltant dels llibres, com dibuixar, anar a la biblioteca, al teatre o al cinema...
  Recursos
Podeu accedir a molts recursos didàctics en línia perquè els vostres fills practiquin a casa. Us presentem alguns llocs web amb exercicis, activitats i jocs encaminats a estimular i desenvolupar la intel·ligència lingüística:
De 3 a 6 anys
Jocs de lectura i escriptura, reculls de contes, poemes i endevinalles per fer amb els vostres fills i ajudar-los a desenvolupar el seu vocabulari i la conversa:
http://www.edu365.cat/infantil/llegir/index.htm
http://www.edu365.cat/infantil/conversa/SD42/index.html
http://www.edu365.cat/infantil/nom/SD43/index.html
http://www.edu365.cat/infantil/conversa/SD42/index.html
De 6 a 12 anysEls enllaços següents us portaran a recursos perquè els vostres fills puguin practicar la lectura a casa d'una manera molt visual, interactiva i lúdica i puguin treballar l'ortografia.
Recursos en catalàhttp://www.edu365.cat/primaria/contes/contesweb/index.htm">http://www.edu365.cat/primaria/contes/contesweb/index.htm
http://www.super3.cat/unamadecontes/
http://www.edu365.cat/entrena/index.htm
http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/lectures/index.htm
http://www.edu365.cat/infantil/endevinalles/portada.htm
http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/ortografia/index.htm
Recursos en castellàhttp://www.edu365.cat/primaria/muds/castella/lecturas/index.htm
http://www.xtec.cat/~bfiguera/adivinag.html
http://www.edu365.cat/primaria/muds/castella/ortografiate/index.htm
Recursos en anglèshttp://www.xtec.cat/crp-noguera/Primaria/LlenguaLliteraturaAnglesaPrimaria.pdfhttp://www.edu365.cat/primaria/contes/e_tales/index.htm
Recursos en francèshttp://www.edu365.cat/primaria/muds/frances/paraules/index.html
http://www.edu365.cat/primaria/muds/frances/amitie/index.htm

FUENTE:http://gencat.cat/

Comentarios